Pe 18 martie 2017, am avut ocazia să prezint proiectul Bogdania în cadrul concertului „TURCOAZ„, oferit de trupa Multumult și clubul Green Hours.
Turcoazul este o denumire franțuzească, dată unei pietre cu o culoare tulburătoare, pentru care orice încercare de a o defini cu exactitate este de prisos. Prin secolul al XVI-lea, pătrunde în Europa de Vest sub un nume neutru – “pierre turquoise” – peruzeaua, o piatră de o frumusete rară, cu un nume ce mustește de semnificații (peruze în turcă, firusa în persană = piatra fericirii sau pirouzeh = victorie). Limba română a moștenit, așadar, și termenul otoman de peruzea cu toate semnificațiile sale, întâlnite atât în viața cotidiană – multe dintre obiectele de podoabă, de la îmbrăcăminte și până la nelipsitele metanii de mână orientale erau înnobilate cu această piatră purtătoare de energii pozitive –, cât și în creațiile artistice culte sau populare (Cincinat Pavelescu, Barbu Șt. Delavrancea, I.L. Caragiale, Tudor Arghezi).
Așa cum peruzelele au fost martore ale nădejdilor de mărire și amor ale celor ce le purtau, și braga a ascultat nenumărate povești spuse “la un pahar”, pe care și le-a înscris în AND-ul purtat peste timp.
Cam la fel stau lucrurile și cu proiectul „Bogdania„: încearcă să aducă pe mesele dumneavoastră o nestemată pe cât de veche pe atât de valoroasă: braga. În două vorbe, braga este o băutură fermentată din cereale, cu gust dulce-acrișor și “pișcătoare” la limbă, plină de vitamine și minerale. Are un aport energetic ridicat și este soluția ideală pentru starea de moleșeală din după-amiezile călduroase de vară.
Însă braga este cu mult mai mult decât o răcoritoare naturală: prin proiectul cultural “Bogdania” ne dorim să readucem în atenția bucureștenilor prea tineri ca să fi prins vechii bragagii, atât băutura răcoritoare specifică, proprie orașului lor (braga s-a băut în București până în a doua jumătate a secolului trecut la orice colț de stradă, în târguri și iarmaroace, sau chiar acasă, adusă de vânzătorii ambulanți), cât și poveștile sale cu iz levantin.
Acest proiect va include, odată cu venirea verii, și Green Hours, unde vă invităm să vă odihniți după o plimbare pe Calea Victoriei și să vă răcoriți cu o bragă rece.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.