IMG_7753Miercuri, 11 ianuarie 2017, începând cu ora 20:00, la Clubul Țăranului din cadrul MȚR a avut loc concertul trupei MULTUMULT, intitulat Mult mi-e bragă muzichia. Trupa bucureșteană de free improvisation și-a propus de această dată să depășească limitele de riguroase ale armoniilor otomane într-un spectacol de sunet și imagine extrem de sugestiv. Ultimul album al trupei a fost lansat în 2015 și se intitulează ZIGZAG.

În cadrul evenimentului, Bragageria „Bogdania” a lansat un nou produs, crema de bragă, o băutură densă, acrișor-înțepătoare, păstrând aroma fructelor de toamnă și fiind înnobilată cu un praf de scorțișoară. „Este un produs înrudit cu braga, însă cu un gust și o textură diferite. În trecut, era oferită de unii bragagii mai cu ștaif, ca o confirmare a măiestriei lor. Crema de bragă este foarte asemănătoare cu boza turcească, o băutură dedicată serilor reci de iarnă ale Istanbulului.

cana-de-crema-de-braga-cu-naut-prajit

Intenția Multumult de a călători între București și Istanbul în armonii otomane și-a aflat răspunsul gastronomic în Crema de Bragă sau Boza, după cum este ea cunoscută prin cartierele vechi ale orașului de pe Bosfor. Pe vremuri, în cele două orașe se putea auzi pe străzi glasul vânzătorilor ambulanți anunțând clienții sau mușteriii despre conținutul coșurilor, găleților sau ghiumurilor lor. Mai vesel sau mai tânguitor, în versuri sau doar amintind de numele produsului, parcursul bragagiilor, iaurgiilor, sacagiilor ș.a. era agale, domol, precum glasul instrumentelor  din această seară. Ritmul vieții levantine, fie că te aflai la Istanbul sau la București, avea această tărăgănată armonie ce îndemna uneori la visare, alteori la lungi ceasuri de pălăvrăgeală gustoasă.

IMG_7721De aceea am ales să lansăm crema de bragă iarna și în acest context, alături de trupa Multumult, pentru a le oferi celor prezenți o călătorie multisenzorială atât în Imperiul Otoman, cât și în atmosfera Bucureștiului de până la revoluția pașoptistă.

De-a lungul concertului, bragagiul a depănat povești despre noul produs și viețile lui stambuliote și autohtone, iar cei prezenți au primit pentru degustare crema de bragă.

Dragii noștri,
Am luat hotărârea să prelungim vacanța de iarnă până la… primăvară pentru a reorganiza activitatea restaurantului.
Vă mulțumim din toată inima pentru clipele speciale pe care ni le-ați dăruit cu fiecare vizită pe care ne-ați făcut-o și vă vom anunța pe website și pe rețelele sociale când vă vom invita în noua Bogdania!